TILBURG – De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) wil dat de overheid een rem zet op ongezond voedsel. Er moeten duidelijke regels komen over de hoeveelheden vet, suiker en zout in levensmiddelen om gezonder eetgedrag te stimuleren.
In het rapport “Naar een Voedselbeleid” adviseert de WRR dat er wetgeving moet komen op dit gebied. Tot nu toe werd de dosering van toevoegingen overgelaten aan de producenten zelf, met als gevolg dat mensen te vaak ongezond voedsel eten.
Volgens WRR-lid Gerard de Vries is wetgeving zinvol, omdat ze een rem zet op het aanbieden van ongezonde producten. De overheid stelt volgens De Vries wel duidelijke regels als het gaat om kleurstoffen en smaakversterkers maar is terughoudend als het gaat om hoeveelheden vet, suiker en zout.
De nieuwe regelgeving moet in de plaats komen van bestaand landbouwbeleid, dat alleen gericht is op productiviteit en export. Wel erkent de WRR dat dit beleid er voor heeft gezorgd dat goed voedsel in Nederland goedkoop en in overvloed aanwezig is. Maar gezien de ecologische impact en de gevolgen voor de volksgezondheid, adviseert de WRR toch om dit oude beleid te beëindigen.
Door: Femke Molenaar
Reactie plaatsen
Reacties