Rusland en Australië. Beiden zijn ze een stukje groter dan Nederland, maar meer hebben ze volgens mij niet gemeen. Maar aangezien dit een foodblog is, ga ik me vandaag bezighouden met het verschil in eetgewoonten.
Ik begin in Rusland, aangezien dit dichterbij ligt en we dan tenminste geen ruzie krijgen met Poetin.
In Rusland begint men de dag met het zogenaamde Zavtrak. Dit kun je vergelijken met het ontbijt. Dit is een hartige maaltijd in die erg veel calorieën bevat. Denk aan veel kaas, eieren, worstjes en koud vlees. Dit eet men samen met brood en boter. Om het weg te spoelen drinken ze dan wel weer heel saai thee of koffie. Ook warme pap is erg populair, vooral voor de kinderen. Rond een uurtje of 1 ‘s middags volgt de tweede ronde. Dit wordt Obyed genoemd en dit is echt DE maaltijd waar het om draait. Vooral Saskuski is erg populair, dit zijn allemaal kleine hapjes. Ook soep is belangrijk bij deze maaltijd, in het Russisch heet dit Pyervoe. Als hoofdgerecht wordt een vlees of visgerecht geserveerd, genaamd Vtoroye. Bij zo’n enorme maaltijd hoort natuurlijk ook nog een lekker toetje. Voor dit Tretye kan gekozen worden uit taart, gevuld fruit of chocolade. En dan zijn we pas halverwege de dag. Het is niet voor niets zo dat vooral veel Russische ouderen en kinderen tussen de middag een dutje doen. Ik denk dat ik de eerste vierentwintig uur niet meer wakker zou worden. Voor de mensen die dit wel lukt, volgt rond een uur of zeven ‘s avonds nog Uzhin. Dit lijkt een beetje op de middagmaaltijd, maar dan zonder soep en zonder het toetje. Iedere maaltijd wordt afgesloten met thee of koffie. Voor de avondmaaltijd is er maar één passend slot; wodka. We zijn tenslotte in Rusland. De bekendste gerechten zijn kaviaar, Bliny(een soort pannenkoekjes) en boeuf Stroganoff, genoemd naar de Russische Graaf Stroganoff.
Nu door naar het land van de Kangoeroes en Koala’s; Australië.
Breakfast, of zoals de Australiërs het noemen; Brekkie, bestaat eigenlijk vooral uit brood. Dit smaakt niet hetzelfde als in Nederland en ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat het niet erg smakelijk is. ’s Middags volgt natuurlijk de lunch. De namen van de verschillende maaltijden zorgt wel nogal eens voor verwarring bij toeristen. Zo is ‘diner’ de benaming voor het avondeten, maar dit wordt soms ook gebruikt om de lunch aan te duiden. Tea kan een uitgebreid thee-uurtje betekenen, maar net zo goed de lunch of zelfs het avondeten. Verwarrende boel daar down-under. De lunch in Australië is niet heel erg bijzonder. Men eet gewoon waar hij zin in heeft. Take-out is wel erg populair, vooral bij mensen die werken. ’s Avonds is er eigenlijk maar één keus; de barbecue. Dit wordt in Australië de Aussie Barbie genoemd. Hier leent het klimaat zich natuurlijk ook perfect voor. Het is de taak van de heer des huizes om enorme hoeveelheden vlees te bereiden voor familie en gasten. Aussies zijn echte vleeseters. Op de lijst van landen waar het meeste vlees wordt gegeten per persoon per jaar staan ze op nummer 2, na Amerika (obviously). Er zijn ook andere typisch Australische gerechten, zoals maccadamianoten, visschotels en meatpies. Deze ‘vleestaarten’ zijn vooral erg populair bij de Australische mannen, omdat het vaak gegeten wordt tijdens sportwedstrijden. Ook kangoeroe- en krokodillenvlees is erg in trek bij de Aussies. Toch weer eens wat anders dan de koe of het varken. Qua drinken is vooral bier belangrijk. Iedere Australische staat heeft zijn eigen merk. Een overblijfsel van de Engelsen is natuurlijk tea. Wanneer dit mét melk wordt gedronken noem je het white tea, en zonder melk heet het black tea. Logische types, die Aussies. Een erfenis van de oorspronkelijke bevolking is de Aboriginal Bushtucker. Dit betekent eigenlijk letterlijk; eten wat de woestijn je biedt. De Aboriginals volgen een nomadische leefstijl en ze eten wat ze onderweg tegenkomen. Denk aan kangoeroes en slangen. Deze dieren werden direct in het vuur gegooid en opgegeten. Maar het Aboriginal-dieet bestaat ook uit veel vruchten, wortels, bessen, noten en zaden. Aboriginal Bushtucker is vooral populair onder Australiërs uit de grote steden en de toeristen. Op deze manier hebben ze toch een beetje het idee dat ze het échte Australië ontdekken. Het is niet gemakkelijk om een beschrijving te geven van 'de Australische keuken' omdat het echt een immigratieland is. Iedere nieuwe groep immigranten heeft zijn eigen eetgewoontes en neemt dit ook mee naar het land. Hierdoor vind je in elke grote stad restaurants uit alle windstreken.
Het verschil tussen Rusland en Australië ligt vooral in het feit dat Rusland echt een eigen traditionele keuken heeft, terwijl Australië meer een ’melting’ pot is. Wat wel overeenkomt is dat eten in beide culturen belangrijk is. Het is een moment om echt rust te nemen en met familie en vrienden samen te zijn. Ik denk dat ik in ieder geval in beide landen binnen een maand een kilo’tje of twintig zwaarder zou zijn.
Door: Lieke de Nijs
Maak jouw eigen website met JouwWeb