China, wie kent het land niet? Met bijna 1.4miljard inwoners is Chinees de meest gesproken taal in de wereld. De Chinese bevolking is ook 88 keer zo groot als de Nederlandse bevolking. Het is daarom ook wel logisch dat Chinees eten bij ons bekend is. Als we aan Chinees eten denken dan zullen bami, nasi en kroepoek het eerste zijn wat in je opkomt. Een ander groot land in de buurt van China is Japan. Japan is dan niet zo massaal als China maar met een omvang van 124 miljoen inwoners heeft het Japanse ook veel invloed in Nederland.
China
De Chinese keuken is een veelzijdige keuken. Dat komt door de vele verschillende bevolkingsgroepen in China. Voedsel is niet enkel een zaak van eten. Chinezen hechten een grote waarde aan de presentatie van het eten. Voornamelijk een combinatie van de basiskleuren staat centraal. Geur en kleur mogen alleen niet overheersen. De basisingrediënten zijn granen, rijst in het oosten, gierst en tarwe in het Noorden. Deze worden gegeten als pasta's, puur, pap of in deegvorm. Vetten, zowel dierlijk (eend, kip, varken) als plantaardig (sesam, pinda) worden gebruikt om de granen meer smaak te geven. Taugé (sojascheuten) en lente-uien vormen de belangrijkste groenten. De belangrijkste kookmethodes in China zijn: koken, bakken, roerbakken, stomen en frituren.
China heeft acht belangrijke culinaire tradities waarvan ik er een paar zal opnoemen.
- Lu (Shangdong)
De Shandong keuken is een van de belangrijkste Chinese keukens. Deze keuken is afgeleid van de oorspronkelijke stijlen uit Shandong, een oostelijke kustprovincie in China. Kenmerkend door het serveren van soepen en het gebruik van soepen in verschillende gerechten. Vele toepassingen van vis, schelpdieren en andere zeevruchten in de gerechten. Shandong is beroemd om het brouwen en gebruik van vele verschillende soorten azijn.
- Hunan
De Hunan keuken, soms ook wel de Xiang keuken genoemd, bestaat uit de keukens van de regio's rond de Xiangjiang rivier in de westelijke Hunan provincie in China. Gebruikelijke technieken zijn stoven, frituren, roosteren, stomen en roken. Veelvuldig gebruik van hete pepers, sjalotten en knoflook. Ook gebruikt deze keuken meer oliën dan de gemiddelde andere Chinese keukens. De Hunan keuken wordt in China gekenmerkt door zijn ‘simpele smaken’.
Japan
De Japanse keuken uit zich vooral in de wijze waarop gerechten geserveerd worden. Een kok in een restaurant, maar ook iemand thuis, zal van elke maaltijd een kunstwerk proberen te maken. Zo kan men bijv. de seizoenen in de gerechten op het bord uitgebeeld zien, waarbij het dan ook zaak is om de juiste seizoensgerechten te gebruiken. Bij het eten wordt niet de volgorde aangehouden zoals wij die kennen. Soep bijv. wordt vaak aan het eind gegeten maar kan tijdens de hele maaltijd genuttigd worden. Alle gerechten worden bij het begin al neergezet zodat alles door elkaar gegeten kan worden.
Sushi
Sushi is eigenlijk geen gerecht in de zin van het woord, maar meer een snack. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst en is met rijstazijn gezuurd. Sushi kan bereid worden met ofwel bruine of witte rijst. Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, maar sommige veelgebruikte sushivarianten maken gebruik van gekookte ingrediënten.
Misosoep
Dit is een typisch Japanse soep, die in feite een wezenlijk onderdeel van het Japanse leven is. De soep bestaat uit tofu, niboshi (kleine gedroogde sardientjes), katsuoboshi (stukjes tonijn) en wasabi (de Japanse mierikswortel). Soep wordt niet als voorgerecht gegeten maar tijdens de hele maaltijd.
Noedels
Japan heeft een traditie op het gebied van noedels, bamie-achtige slierten, die afhankelijk van de gebruikte ingrediënten verschillend genoemd worden. De bekendste zijn: soba, udon en râmen. Een schotel heeft de betreffende noedel als basis en daar kan men andere ingrediënten aan toevoegen. Ook bij het eten van noedels mag geluid gemaakt worden.
Concluderend kunnen we stellen dat beide landen heel veel aandacht schenken aan de presentatie van het gerecht, zowel thuis in eigen keuken als het restaurant. De keukens verschillen daarentegen met ieder zijn eigen specialiteiten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb