Amandel-pompoenbrood... Ik had er nog nooit van gehoord. Aangezien ik liever geen brood uit de supermarkt eet in verband met de verborgen suikers en vetten, leek dit een goed alternatief. Alle ingrediƫnten werden in huis gehaald en dat was soms niet gemakkelijk. Agavesiroop en amandelmeel staan namelijk vaak een beetje verstopt in de rekken van de supermarkt. Voor wijnsteenpoeder en ongezoete vanillepoeder moest ik even naar de natuurwinkel. Thuis zet ik de blender en de cakevorm klaar.
Het recept komt van Rens Kroes. Rens is de zus van Doutzen Kroes. Beiden hebben een afgetraind lichaam en zijn bloedmooi. Alle recepten uit haar boek Powerfood zijn dan ook erg gezond. Klinkt erg aantrekkelijk toch?
Wanneer ik begin met alle voorbereidingen, merk ik al snel dat de hoeveelheden die ik nodig heb, klein zijn. Honderd gram pompoen is echt niet veel en het heet toch een amandel-pompoenbrood? Ik begin met het bakken. Het is echt een makkelijk recept. Als staat het soms wel wat moeilijk beschreven. Rens spreekt over ‘de overige ingrediënten’. Het zou fijn zijn als ze dit zou uitschrijven. Het lijkt mij makkelijker voor de lezer. Voor de rest is het een eenvoudig klusje. Je doet eigenlijk een groot gedeelte in de blender en het andere gedeelte doe je mengen. Daarna doe je het mengsel in de cakevorm en dan wachten. Lang wachten. 45 minuten staat de cakevorm in de oven. Mijn huis begint al naar een appeltaart te ruiken, erg lekker.
Ik haal het broodje uit de oven en ik moet eerlijk zeggen: ik ben verrast. Het broodje heeft een knapperige buitenkant en de binnenkant is geel gekleurd. Ik had het broodje in een ronde cakevorm gedaan in plaats van een vierkante. Wanneer ik het brood begin te snijden, krijg ik meteen de behoefte om te proeven.
Ik eet één sneetje amandel-pompoenbrood. De smaak is niet te zout en niet te zoet, perfect dus. Rens beveelt het aan om met chiazaad-jam of notenpasta te eten. Ik had een goedkoper alternatief geprobeerd: Philadelphia. Als je zin hebt in brood, maar geen zin in suiker, vetten en andere E-nummers, ga dan voor dit amandel-pompoenbrood! Een echte aanrader.
Door: Charlotte Nelissen
Recept Rens Kroes amandel-pompoenbrood
Omdat ik niet veel brood eet, vind ik het handig om voor dit recept een kleine cakevorm (van ongeveer 15 cm) te gebruiken. Soms maak ik drie broodjes in één keer, waarvan ik er dan twee invries. Heel handig! Als je wel een flinke broodeter bent, kun je dit recept natuurlijk verdubbelen en een groter brood maken.
Bereidingstijd: 85 minuten
Ingrediënten:
100 g geroosterde pompoen gepureerd
1 el gesmolten kokosolie, plus extra
2 el agavesiroop, optioneel
1 tl vanillepoeder, ongezoet
3 eieren
120 g amandelmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
2 el pompoenpitten
1 el lijnzaad
1 tl kaneel
2 tl zeezout
Benodigdheden:
Blender en cake- of broodvorm van 15 cm
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd ondertussen de pompoen in tweeën, haal de pitten eruit en snijd 100 gram ervan in stukjes. Leg ze op een bakplaat en rooster ze met wat kokosolie 30-40 min. in de oven. Doe daarna de pompoen, eventueel agavesiroop, vanillepoeder, eieren en kokosolie in de blender en mix alles fijn. Vet de brood- of cakevorm in met wat kokosolie. Schenk de inhoud van de blender in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Roer goed en giet het mengsel dan in de vorm. Bak het in 45 min. gaar in de oven. Serveer het warm met wat notenpasta of wat chiajam. Of niets, want het is al smeuïg en zoet van zichzelf!
Reactie plaatsen
Reacties