Ik ben gek op Italiaans eten en ik heb dan ook bijna alles al wel eens geprobeerd te maken. Alleen risotto was ik altijd een beetje huiverig voor. Iedereen kent de verhalen uit de overlevering; het duurt uuuuren en het kan helemaal mislukken. Nou ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben het toch maar gaan proberen. Ik vond een recept in het boek ‘De Italiaanse keuken’ van kitchen classics. Het was een recept voor risotto met citroen, kruiden en vis. Wat me vooral aansprak was dat het leek alsof het redelijk gezond was en de bereidingstijd in totaal maar 50 minuten zou zijn.
Dus, met assistentie van mijn vader ging ik aan de slag!
Tijdens het doen van de boodschappen vond ik al een klein minpuntje. Op het recept staat dat je voor de vis kunt kiezen uit bijvoorbeeld kabeljauw, koolvis en blauwbaars. Ik besloot voor de kabeljauw te gaan, maar hiervoor alleen al betaalde ik negen euro. De visbouillon kostte nog eens zes euro, waardoor ik voor minder dan de helft van de ingrediënten al vijftien euro kwijt was. Niet bepaald een studentenkostje dus. Gelukkig waren alle ingrediënten wel makkelijk te verkrijgen.
Het begin van het recept ging prima, het staat allemaal duidelijk uitgelegd in het kookboek. Toen het ‘risotto maken’ gedeelte aanbrak begon ik toch wel een beetje te begrijpen waarom de meeste mensen het lang vinden duren. Je moet iedere keer een beetje bouillon bij de rijst doen en dan wachten tot het helemaal is opgenomen. En dat duurt lang. Erg lang. En voor iemand zonder enig geduld zoals ik, duurt het een heel mensenleven. Ik ben uiteindelijk iets meer dan een uur met het hele recept bezig geweest.
En toen kwam natuurlijk het spannendste moment; proeven! Het zag er gelukkig bijna net zo mooi uit als op de foto in het boek. En ik vond het ook erg lekker smaken, mijn ouders en zus bleken het daar mee eens. Wat ik wel proefde was dat de rijst eigenlijk nog net iets langer had gemoeten. Toch dat geduld… Omdat ik het gas iets te hoog had gezet – want dan duurt het minder lang was mijn gedachte – was veel van het vocht verdampt in plaats van dat het in de rijst was getrokken. Dat betekende dus dat het eigenlijk nog langer dan een uur had moeten duren. Terwijl in het recept staat dat het 50 minuutjes zou zijn. Maaar ik heb natuurlijk ook alles moeten filmen, waardoor er wat vertraging is opgetreden.
Mijn eindoordeel is overwegend positief. Het is een lekker recept wat niet erg moeilijk is om te maken. De enige eigenschap die je wel moet bezitten is geduld. Zorg dat je genoeg tijd uittrekt voor het maken van dit recept, dan moet het helemaal goedkomen. De prijs vond ik wel een minpunt. Verse vis is in principe altijd duur en dan zeker de vissoorten die het boek aanbeveelt. Maar het is zeker mogelijk om een budgetversie te maken. Gebruik in plaats van dure vis Pangasiusfilet. En door te kiezen voor huismerk producten kun je ook al flink wat besparen.
Door: Lieke de Nijs
Het recept:
Smelt de helft van de boter in een koekenpan. Voeg de vis in porties toe. Bak deze 3 minuten op matig vuur, of tot de vis net gaar is. Haal de pan van het vuur en zet deze weg.
Giet de visbouillon in een andere pan. Breng deze aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat de inhoud zachtjes pruttelen.
Doe de resterende boter, ui en knoflook in de eerst pan. Bak de inhoud 3 minuten op matig vuur of tot de ui zacht is. Voeg de kurkuma toe en roer het geheel 1 minuut. Voeg de rijst toe en roer tot deze goed bedekt is. Voeg vervolgens 1,25 dl visbouillon toe. Kook deze op laag vuur tot de bouillon is opgenomen. Blijf roeren. Doe er steeds 1,25 dl bij tot alle bouillon is toegevoegd en de rijst zacht, romig en glazig is.
Roer het citroensap, de peterselie, de bieslook en de dille erdoor. Voeg de vis toe. Roer voorzichtig. Serveer het gerecht. Garneer het met schijfjes citroen of kruidentakjes.
Voorbereiding: 20 minuten Bereiding: 30 minuten
Ingredienten:
60 gram boter
400 gram witvisfilet (kabeljauw, koolvis, blauwbaars of leng)
1,25 liter visbouillon
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
1 theelepel gemalen kurkuma
330 gram risottorijst
2 eetlepel citroensap
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel gesnipperde bieslook
1 eetlepel gehakte dille
Reactie plaatsen
Reacties